Bij ziekte en gezondheid

Mijn eerste les over het balanceren van het huwelijk en migraine kwam van mijn ouders (die vorig jaar 50 jaar huwelijksgeluk vierden). Ik herinner me levendig dat ik zag dat mijn moeder af en toe moest gaan liggen. Het was willekeurig en ik vroeg me altijd af wat het veroorzaakte.

Mijn vader legde mij en mijn jongere broer rustig uit: ‘Je moeder heeft hoofdpijn. Laat haar rusten.’ We wisten dat als we op die slaapkamerdeur klopten of geluid zouden maken, hij niet blij zou zijn.

Ik wist dat ze niet lang in de kamer zou zijn, maar voor een kind leek het een eeuwigheid. Ik zou haar missen als ze zou ontsnappen achter de gesloten deur van de slaapkamer aan het einde van de gang. We zouden allemaal naar het einde van het huis verhuizen en ons best doen om relatief stil te blijven.

Wat stuurde haar naar de kamer met hoofdpijn? Waarom komen ze zo vaak voor? Was het iets wat ik zei of deed? Was ze boos op mijn vader? Natuurlijk, het was mijn broer die veel te hard Mario Brothers speelde!

Toen ik ongeveer 10 jaar oud was, kende ik de routine. Toen moeder zich terugtrok in haar kamer, vonden de rest van ons iets rustigs om te doen en lieten haar met rust. Mijn vader stapte op het bord en maakte het avondeten af, nam ons mee naar de training of wat er ook maar moest gebeuren. Hij deed zijn best, maar je kent kinderen. We zouden stilletjes kritisch zijn, want ‘zo maakt ze geen rijst’ of ‘mama laat ons kijken’. Dynastie“. (Goh, ik word zelf ouder.)

Ik had medelijden met mijn moeder en wilde vaak iets doen. Mijn moeder zou als een nieuwe vrouw uit haar kamer komen. Ze zou teruggaan naar haar gezeur over ons dit en dat – lunch inpakken of de was opvouwen. Ik vroeg me af wat er in de kamer gebeurde. Maar het zou allemaal snel vergeten zijn als ze terugkwam.

Hoewel het waarschijnlijk maar een uur of twee was, herinner ik me dat ik zo dankbaar was dat mijn vader een bijdrage wilde leveren – zonder klagen, zonder iets te doen om de zaken erger te maken en alles soepel te laten verlopen. Ik wist het toen nog niet, maar ik berekende in mijn hoofd met wat voor man ik op een dag wilde trouwen.

Snel een paar presidenten vooruit, een paar generaties mobiele telefoons en de dood van Blockbuster, en ik merkte dat ik het gebied in liep en zei: “Ja.” We waren al een paar jaar aan het daten, dus ik had de kans om te zien hoe mijn geliefde zou reageren als ik ook migraine had zoals mijn moeder.

En zomaar merkte ik dezelfde reacties op die ik bij mijn vader zag. Als ik even moest gaan liggen, was hij kalm en begripvol. Hij ging naar binnen en deed het voor mij toen ik me gewoon niet kon bewegen. Vaak werd ik wakker van een migraine met mijn favoriete sandwich die op me wachtte – kalkoen en zwitsers op wit, met lichte mayo, pittige mosterd, sla, tomaat en uien.

Of ik zou wakker worden met afwas en een schone keuken. Soms (vooral in het weekend) weet ik dat hij besluit een avondje uit te gaan met vrienden, gewoon om beneden te blijven en te wachten om te zien of ik in orde ben. Dit zijn niet altijd dingen die ik vraag. Hij weet het gewoon.

Met het verstrijken van de jaren raakte mijn man volledig toegewijd om mij te ondersteunen tijdens mijn migraineaanvallen. Hij zorgt ervoor dat ik contact opneem met mijn arts als mijn migraine-episodes toenemen. Hij moedigde me aan om te proberen ze vroeg te vangen. Ik ben altijd blij als ik dat doe.

Na een aantal jaren huwelijk kent hij mijn migraine-triggers – soms beter dan ik. Hij moedigt me aan om te rusten, te ontstressen, water te drinken, te gaan wandelen, uit te loggen bij de computer, of wat hij ook maar opmerkt dat kan bijdragen aan een dreigende migraine.

Maar het is niet allemaal kauwgom en vlinders. Een gezondheidsprobleem van welke aard dan ook kan een huwelijk onder druk zetten. Er zijn momenten dat ik gewoon in een slecht humeur ben vanwege een migraine. Of ik verwaarloos een soort huishoudelijk werk of andere verantwoordelijkheid zonder te zeggen waarom. Van tijd tot tijd moet ik een film, een diner of zelfs een familiebijeenkomst overslaan vanwege migraine. Soms is mijn geduld kort. Soms is hij dat ook.

Elizabeth Gilbert, bestsellerauteur Eet bid heb liefschreef: “Om door iemand volledig gezien te worden, en toch bemind te worden – dit is een menselijk offer dat aan wonderen kan grenzen.”

Het liefste is niet wat mijn man deed, maar wat hij niet deed. Hij vluchtte niet. Na de eerste migraine-episode, in de tweede en derde, en nu meer dan 100 – bleef hij.

Ik zou denken dat het makkelijker zou zijn om met iemand zonder migraine te trouwen. Eentje die minder kapot is. Hij zag me echter, mijn migraine, en hield ondanks alles van me. Ik ben gezegend met twee geweldige mannen – migrainestrijders, samen met mij en mijn moeder. Ik ben meer dan woorden dankbaar. Dit is mijn wens voor iedereen.

Maak gebruik van een gemeenschap van mede-migrainepatiƫnten op Facebook. Leer, deel en maak contact in onze migraine-ondersteuningsgemeenschap.

Photo Credit: digitalskillet/iStock via Getty Images Plus

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *