Recept: ik heb witte azijn en zuiveringszout gebruikt om geroosterde aardappelen te koken – hier is de winnaar

Er gaat niets boven knapperige gebakken aardappelen bij een zondagsdiner, dus het kan teleurstellend zijn om ze urenlang in de oven te koken en dan te ontdekken dat ze nog steeds niet knapperig genoeg zijn. Terwijl ik altijd dacht dat de sleutel tot de perfecte textuur kwam van een voorverwarmde pan met olie om de piepers in te bakken, volgde een kookles die ik volgde met chef-kok Millie Simpson, al lang dienende luitenant van Michel Roux Jr. is even belangrijk. Ik heb hun eigen tip voor een scheutje witte azijn in de pan tijdens het kookstadium om te testen tegen een rivaliserend ingrediënt – bakpoeder.

Het valt niet te ontkennen dat de perfecte gepofte aardappel knapperig is aan de buitenkant en luchtig in het midden, maar ze zijn niet altijd gemakkelijk te vinden. Of je nu de neiging hebt om ze te verbranden of knapperige, gebroken spuds overhoudt wanneer ze op tafel komen, het koken van braadstukken kan moeilijk onder de knie te krijgen zijn.

Tijdens een exclusieve kookcursus die in november in The Langham, Londen werd gehouden, merkte chef-kok Millie op dat de zuurgraad van de azijn “het bederf stopt” bij het koken van rode aardappelen, terwijl ze ook een perfect krokante buitenschil creëert wanneer ze in de oven komen.

De meeste andere recepten die ik op TikTok en Instagram heb gezien, geven echter de voorkeur aan frisdrank voor dezelfde rommelige resultaten. Terwijl het koken van geroosterde aardappelen met de witte azijntip van chef-kok Millie de textuur van mijn zelfgemaakte braadstukken in het verleden heeft verbeterd, was ik sceptisch over de resultaten die zouden komen als ik in plaats daarvan bakpoeder zou gebruiken.

Toen ik beide hacks zelf probeerde, was het een duidelijke winnaar qua knapperige textuur, hoewel de smaak over de hele linie hetzelfde was. Hier is hoe ik het deed.

LEES: Ik heb Prins William en Harry’s ‘favoriete’ £ 3,97 spaghetti bolognese gemaakt

Beginnend met 1 kg Maris Piper-aardappelen, heb ik de hele zak geschild en in stukken van gelijke grootte gesneden – of daaromtrent. Om er zeker van te zijn dat ik de twee ingrediënten nauwkeurig kon vergelijken, scheidde ik de aardappelen in elke kookfase in twee pannen en twee bakplaten.

Nadat ik twee grote pannen had gevuld met kokend water rechtstreeks uit de ketel, deed ik de helft van de rode pudding in de ene pan en de rest in de andere. Ik zette mijn gasfornuis aan om beide pannen op ringen van gelijke grootte te verwarmen.

Voordat ik de aardappelen ongeveer 15 minuten liet koken, deed ik in de ene pan een kwart theelepel baking soda en in de andere pan twee dessertlepels (ongeveer een eetlepel) witte wijnazijn.

Terwijl ze aan het koken waren, merkte ik dat de baking soda-pan verschillende keren overstroomde met wit schuim, terwijl het azijnwater mijn keuken vulde met zijn herkenbare geur. Gedurende deze tijd vulde ik twee grote ovenschalen met een royale hoeveelheid olijfolie en plaatste beide in een voorverwarmde oven op 220C.

NIET MISSEN:
Beste braadpanmethode om een ​​”doorweekt” gerecht te voorkomen – 6 regels om te volgen [INSIGHT]
“Einfach” verlaagt het suikergehalte bij thuis bakken met de “derde” regel [REVEAL]
Asda deelt mening met een nieuw maaltijdplan om een ​​gezin van vier te voeden voor £ 20 [DEALS]

Een ander ding dat het vermelden waard was tijdens de kookfase, was dat de zuiveringszoutaardappelen kruimeliger waren dan de eetaardappelen, wat de bewering van chef-kok Millie ondersteunt dat de zuurgraad bederf voorkomt.

Toen de aardappelen zacht genoeg waren om er met een vork in te prikken, haalde ik ze van het vuur en spoelde ik elke pan één voor één af.

Vervolgens plaatste ik de uitgelekte baksoda-aardappelen op een apart bakje om te ‘drogen’ – een andere tip die Millie opmerkte was cruciaal voor ‘helemaal gouden’ en knapperige braadstukken. Nadat ik deze stap had herhaald met de azijnaardappelen, liet ik ze ongeveer zeven minuten drogen.

Ik haalde toen de hete oliepannen uit de oven en begon ze te laden met de droge aardappelen. Ik deed dit tegelijkertijd met een tang om te voorkomen dat de olie op mezelf spatte.

LEES MEER: Wintersoeprecepten om ‘op hun best’ te genieten van seizoensgroenten

Voor het experiment heb ik ze gekookt met bakpoeder en de witte schaal en de azijnpudding in de zilveren schaal gedaan.

Nadat de aardappelen in de hete oliekom waren gescheiden, besprenkelde ik ze met roze Himalayazout en wat gedroogde rozemarijn.

Ik zette elk bakje in de oven en zette een timer op 50 minuten, waar ik de aardappelen roosterde op 200C. Terwijl de meeste mensen de bakplaat halverwege het koken schudden, leerde chef-kok Millie me dat deze “puftmethode” moet worden vermeden om ervoor te zorgen dat je de perfecte mix van knapperigheid en luchtigheid krijgt.

In plaats daarvan draaide ik elke aardappel met een tang na 25 minuten voordat ik ze liet koken. Ik vergat knoflook aan het gerecht toe te voegen, dus heb ik op dit punt ook een paar gedroogde knoflookteentjes over elke portie aardappelen gestrooid.

Op dat moment waren de aardappelen gekookt met bakpoeder aanzienlijk knapperiger en hadden ze een meer gelijkmatige gouden tint op de schil. De stukken gekookt met witte azijn zagen er op sommige plaatsen knapperig uit, hoewel ze een leerachtige schil hadden met een licht gouden tint.

Eenmaal gekookt, haalde ik de twee bakplaten uit de oven om de uiteindelijke resultaten te controleren. De baking soda-pudding had aanzienlijk kleinere, knapperige stukjes in de pan dan de azijn-pudding, die heel was en er netter uitzag.

Beide ingrediënten produceerden met succes een perfect donzige kern in elke aardappel met een knapperige schil, hoewel de crunch veel beter was op de aardappelen gekookt met zuiveringszout. En als het ging om de algehele smaaktest en textuur, bleef het voor mij de duidelijke winnaar.

Bij een blinde smaaktest met mijn dinergasten waren ze het erover eens dat de bakpoederaardappelen die bite hadden die je zoekt in gebakken aardappelen.

Hoe kook jij je gebakken aardappelen? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *