Schaamte en suikervrije koekjes: navigeren door de vakantie na een leven lang ongeordend eten

Als kind besteedde ik uren aan het doorbladeren van de pagina’s van “D’Aulaires’ Book of Greek Myths”, terwijl ik met mijn vinger over levendige illustraties van scènes trok die me zowel vreugde als ontzetting brachten. Er was het verhaal van Artemis, de godin van de jacht, die vrouwen en wild fel verdedigde met haar boog. Er waren verhalen over de riskante reizen van helden langs de rivier de Styx, de waterweg die de mensenwereld met de onderwereld verbond, en over hun poging om Hades, de god van de doden, tegen te houden.

Het verhaal dat mij het meest interesseerde was dat van Dionysus, de god van wijn, vruchtbaarheid en vreugde. Dionysus was de zoon van Zeus, het resultaat van een van zijn ogenschijnlijk ontelbare affaires met gewone stervelingen die slecht afliepen. De “jaloerse vrouw” Hera van Zeus overtuigde Semele (de moeder van Dionysus) om te vragen hem in al zijn goddelijke glorie te mogen zien. Zeus probeerde Semele van dit verzoek af te brengen door te zeggen dat hij verscheen in een licht dat helderder was dan duizend aardse zonen, maar ze luisterde niet.

Na de dood van zijn moeder werd Dionysus opgevoed door Maenaden, de nimfen van de vallei, en had hij tijgers en luipaarden als speelkameraden. Hij werd uiteindelijk knap (op die onaardse manier waarvan ik veronderstel dat alleen goden knap zijn) en reisde de wereld rond om mannen en vrouwen te leren hoe ze wijn moesten maken.

Toen Dionysus eindelijk een troon op Olympus kreeg naast zijn herrezen en nu onsterfelijke moeder, “was de muziek gevuld met de muziek van fluiten en tamboerijnen; nog nooit was er zo’n dienst en geluk op Olympus.”

Vergeleken met sommige van de meer achterbakse en wraakzuchtige goden was Dionysus aangenaam eenvoudig. Toen hij bij stervelingen aankwam, zou hij ze een variatie op deze belofte doen: Ik breng je vreugde – je hoeft het alleen maar te nemen.

Ik breng je vreugde – je hoeft het alleen maar te nemen.

Het was een aantrekkelijk voorstel, want zelfs als kind begreep ik dat in mijn moderne leven – een leven dat wordt geregeerd door angst voor de toorn van een heel specifieke god in plaats van dat van een reeks verhaalgoden – mensen je willen vertellen dat vreugde met touwtjes komt .

Dit is iets dat ik me herinner als ik elke winter mijn zakelijke e-mail open. Het is die tijd van het jaar waarin mijn inbox steeds meer wordt doorspekt met woorden als ‘schuldgevoel’ en ‘schaamte’. Niet over wat ik zei of deed, maar over wat ik van plan ben te eten.

Zodra oktober toeslaat, beginnen de e-mails de “gezonde” vervangers voor Halloween-snoep aan te prijzen, zoals dozen met rozijnen of niet-gekarameliseerde appels. Zodra Halloween voorbij is, is het tijd om een ​​spelplan voor Thanksgiving te maken, waaronder – zoals een e-mail het uitdrukte – het ruilen van bloemkoolpuree voor “de met vet beladen aardappelpuree van je grootmoeder” en het maken van je eigen suikervrije pompoentaart. “je maakt je zorgen over verleiding.”

Werkend in voedsel, komen deze e-mails het hele jaar door, maar de connecties gemaakt tussen schaamte en consumptie zijn veel acuter – en dus donkerder – tijdens de feestdagen. Films en tv versterken dat dit de gelukkigste tijd van het jaar zou moeten zijn, en je bent een Dagobert als je niet meedoet. Tegelijkertijd is er een onderstroom van berichten die mensen beschamen om met plezier te eten en te drinken. Natuurlijk is het bewijs van deze tweedeling niet alleen beperkt tot mijn inbox.

Dieetcultuur draait overuren tijdens de wintermaanden, wat heeft geresulteerd in een reeks vakantierecepten op basis van schrappingen, vervangingen en ruilingen. Sommige hiervan zijn bedoeld voor mensen met dieetbeperkingen en verschillende gezondheidsbehoeften, andere worden simpelweg aan de massa verkocht onder het vage mom van ‘gezondheid’, terwijl ze het vaak echt hebben over dunheid.

Een week geleden stuurde een goede vriendin van mij – die ook diëtist is – me een screenshot van een lijst die ze online had gezien voor ‘gezonde vakantievoedingen’. Het eerste item was kruisbloemige groenten en het laatste item was water. Er stond dat als je “een beetje ondeugend” wilt zijn, je fruit en noten mag hebben. . . of een suikervrij koekje.

Haar enige opmerking? “Dit is een beetje bulls**t.”

Inderdaad, het idee om aan de vakantietafel te gaan zitten met een bord broccoli, wat appelschijfjes en wat pecannoten om dun te worden, is een bulls**t, maar vergeet niet dat een dieetcultuur is gebouwd op het idee dat plezier gepaard gaat met strings komt (en je moet nooit iemand confronteren met wat open is haar bord).

Heel lang werd de god van het plezier die me als klein kind zo aantrok, vervangen door een wrede god, The Pursuit of Thinness. Onder zijn dagelijkse, waakzame oog kon ik plezier beleven, maar alleen als ik mezelf eerst beroofde.

Als kind uit de jaren 90 herinner ik me zeker dat ik twee kommen Special K at of twee Slimfast-shakes dronk in plaats van ontbijt en lunch om vakantiediners goed te maken. Uiteindelijk stopte ik gewoon met eten in de uren – en daarna dagen, naarmate ik ouder werd – tot een feestje. Ik droeg een paperback die ik van de bodem van mijn moeders vuilnisbak had gered. Het was gevuld met de calorieën en het aantal vetten voor honderden populaire voedingsmiddelen. Ondertussen werd papa’s exemplaar van “Eat This, Not That” een soort bijbel.

Heel lang werd de god van het plezier die me als klein kind zo aantrok, vervangen door een wrede god, The Pursuit of Thinness. Onder zijn dagelijkse, waakzame oog kon ik plezier beleven, maar alleen als ik mezelf eerst beroofde.

In de loop der jaren is mijn relatie met eten en festiviteiten afgevlakt. Door in voedsel te werken, kon ik de vreugde herontdekken die inherent is aan wachten om ontdekt te worden terwijl je in een met nectar gevulde perzik bijt of een kussenachtige laag ricotta verspreid tussen lasagne-noedels. Matigheid heeft zijn plaats in zijn leven, maar de minachting die ik toonde voor mijn lichaam en zijn honger niet.

Terwijl sommigen zien dat iemand zijn gedrag “Dionysisch” noemt als een belediging, waarbij sensualiteit wordt verward met wellust of losbandigheid, bedoel ik deze feestdagen dat ik wil zeggen: “Kies geen hongersnood als je de gelegenheid hebt om te feesten.”

Lees verder

Verhalen van deze auteur op Salon

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *