Stof tot nadenken met Kat | Een ‘dieet’ om vast te houden aan onze vakantieherinneringen | Voedsel

Europese tours zorgen voor geweldige herinneringen en ik had genoeg gedaan toen ik iets meer dan 20 jaar geleden terugkeerde naar de stad (snik). Veel Amerikaanse toeristen nemen snuisterijen mee naar huis om hun reizen te herinneren, maar ik ging nog verder. Ik ben all-in, 20 pond toegevoegd aan mijn taille. Deze onlangs uitgebreide versie van mezelf diende als herinnering voor mijn Euro-reizen (in ieder geval voor een tijdje).

Ik heb je al eerder in vertrouwen genomen over deze grotere versie van mezelf, maar heb ik je verteld hoe ik ben afgevallen? Ik ben lid geworden van Weight Watchers! Nogmaals, ik ben all-in, mezelf aan het trainen om mijn adem in te houden terwijl ik Diet Pepsi drink en mijn dagelijkse punten tel wanneer ik iets eet en drink dat niet als ‘dieet’ werd bestempeld. Ik kocht licht brood, caloriearme vegetarische burgers en vetvrije koekjes. Eindelijk werd ik gezond… en mager!

Een nieuwe versie van mezelf tijdens mijn laatste jaar op de universiteit, ik verloor mijn Europese kilo’s en nog wat. Het was een heel nieuw leven en ik vond het geweldig.

Dit punt tellen (ook calorieën tellen) ding werkte echt… totdat het niet meer werkte.

Ik werd al snel immuun voor de tel- en puntencalculator. Ik stopte met het loggen van alle misbruik en ging niet alleen naar bed als ik uit mijn hechtingen was. Ik begon vanaf die dag mijn gespaarde punten te eten en begon de volgende dag punten van tevoren te eten.

Beetje bij beetje werden mijn nieuwe kleren een beetje te klein. De vetvrije koekjes waren niet zo bevredigend en ik wilde dat het bier wat steviger was dan de Michelob Ultra. Ik was (letterlijk) moe! De huwelijksreis van de Weight Watchers was voorbij en ik nam snel een groot aantal rage diëten over, in een poging om terug te keren naar mijn maat vier.

Ik begon niet alleen aan deze dieet-achtbaan, maar ik greep elke gelegenheid aan om mezelf, mezelf en mijn wilskracht (of het gebrek daaraan) te bestraffen voor mijn groeiende taille-mislukkingen.

Ik heb alles geprobeerd. Ik stopte met het drinken van koffie ten gunste van melk en honing (het enige natuurlijke caloriearme dat ik naast water dronk). Ik sloeg het diner in mijn studentenhuis over, in plaats daarvan koos ik voor onder nul, strafschoppen in het donker. Hongerig bij mijn terugkeer (hoewel ik niet ver kon rennen in de vriestemperaturen van Syracuse), sliep ik in de keuken en at ik alles wat beschikbaar was, in plaats van een volledige maaltijd te eten.

Dunne schok

Mijn gewoonten waren in de put en ik was van de rails, maar ik dacht dat ik gewoon zou doen wat nodig was om af te vallen. Ik bad om zelfbeheersing en wilskracht terug te krijgen. Ik hoopte dat mijn onbedwingbare trek zou verdwijnen.

Ik laadde steeds meer Equals in mijn koffie (toen ik me realiseerde dat mijn melkbrouwsels me saboteerden). Het kostte me vele jaren voordat ik mijn geliefde dieetproducten opgaf.

Ik begon een teen dik te maken om meer calorierijk voedsel te eten, zoals haver en bruine rijst (hallo, vezels…). Ik gooide de lichte en vetvrije dressings weg, die, zonder dat ik het wist, vol suiker zaten, en ook vol vet (egads) bevatten. Het was zo gemakkelijk. Ik wist niet dat het zo makkelijk kon zijn. Alleen al het eten van echt voedsel genas me van onbedwingbare trek, onbedwingbare trek, angst en gewichtstoename. Ik gaf mezelf niet langer de schuld van mijn keuzes en begon het op natuurlijke wijze beter te doen.

Het is moeilijk om gewoonten te doorbreken en veranderingen aan te brengen, vooral als we ijverig hebben gewerkt om nieuwe, lichtere versies van voedsel te adopteren waarvan we denken dat het ons helpt. Durf olijfolie te eten in plaats van mijn spray-on Pam was eng. Ik dacht dat ik mijn pan zou opblazen met de eerste druppel, maar dat deed ik niet. Het was magisch en toch zo simpel.

Het voedsel dat ik at om dun te worden, is sindsdien door de gezondheidswereld bestempeld als ‘ultraverwerkt voedsel’. Dit is eigenlijk alles wat in een pakket zit dat niet groen is (en nee, groene spaarders tellen niet mee).

Voedingsmiddelen die ultraverwerkt zijn, zijn koekjes en cakes, ontbijtgranen en overdreven zoete jam en pindakaas. Het zijn de ontbijt- en mueslirepen waarop we vertrouwen als snacks. Talloze bereide maaltijden en diepvriesproducten vallen in deze categorie, en het trieste nieuws is dat ze onvermijdelijk zijn. Echt, dat zijn ze. We zijn er als natie zo afhankelijk van geworden dat we ze niet alleen naar bijna elk reisknooppunt ter wereld hebben gebracht, maar we brengen ze ook elke dag naar onze scholen.

Echografie

Het is geen verrassing (maar de resultaten zijn tegelijkertijd schokkend) dat er een nieuwe studie is verschenen die deze ultraverwerkte voedingsmiddelen in verband brengt met een verhoogd risico op het ontwikkelen van dementiesymptomen. De studie volgde gedurende 10 jaar meer dan 70.000 deelnemers in Brazilië. Brazilianen eten over het algemeen ongeveer 25 tot 30 procent ultraverwerkt voedsel, wat minder is dan in veel westerse landen. Ultrabewerkte voedingsmiddelen vormen ongeveer 58 procent van de dagelijkse calorie-inname van Amerikanen, wat iets hoger is, maar vergeleken met de 54 procent in het Verenigd Koninkrijk en de 48 procent in Canada. We weten dat veel bewerkte voedingsmiddelen bijdragen aan hartaandoeningen, een hoger cholesterolgehalte, diabetes en algemene gezondheidsproblemen, maar de studie heeft meer concrete resultaten opgeleverd voor onze hersenen.

Volgens de gepubliceerde resultaten kan de dagelijkse calorie-inname, bestaande uit meer dan 20 procent van deze te mooi verpakte goederen, ons risico op cognitieve achteruitgang vergroten.

De studie definieert ultraverwerkt voedsel als “industriële formuleringen van voedingssubstanties (oliën, vetten, suikers, zetmeel en eiwitisolaten) die weinig of geen volledig voedsel bevatten en doorgaans smaakstoffen, kleurstoffen, emulgatoren en andere cosmetische additieven bevatten.”

Uit de studie bleek dat mannen en vrouwen die het meest ultrabewerkte voedsel aten, 25 procent sneller achteruitgingen in uitvoerende functies (onder andere planning, zelfbeheersing, timemanagement en organisatie) en 28 procent sneller in algemeen cognitief vermogen. stoornis in vergelijking met degenen die de minste van dit soort voedsel aten.

Het probleem met deze voedingsmiddelen stopt niet bij hun ingrediëntenlijst en het aantal calorieën. Door ze te eten, verminderen we onze inname van belangrijke, heilzame voedingsmiddelen die essentiële voedingsstoffen en essentiële vezels bevatten.

De studie hield ook rekening met verschillende soorten bewerkte voedingsmiddelen. Kunstmatig gezoete frisdranken en suikerhoudende dranken verhoogden het risico op dementie, terwijl het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer verband hield met ultraverwerkt vlees, vis en eieren.

Wat kan men doen

Maak het waar mogelijk vanaf nul en eet thuis. Dit zal voor ons allemaal nooit mogelijk zijn, tenzij we als kluizenaars van het net leven. Het sociale leven en uitgaan zijn een belangrijk onderdeel van de menselijke ervaring, maar het is van vitaal belang om te doen wat we kunnen om de effecten van ultrabewerkte voedingsmiddelen op ons lichaam te minimaliseren.

De effecten die in het onderzoek werden waargenomen, waren evenredig met de hoeveelheid ultraverwerkt voedsel die werd vervangen ten gunste van onverwerkt voedsel. Deelnemers die ultraverwerkt voedsel met 5 procent schrapten, zagen hun risico op dementie met 10 procent dalen. Degenen die een vervanging van 10 procent maakten, verminderden hun risico met 19 procent en degenen die zo ver gingen dat ze hun inname van bewerkt voedsel met 20 procent verminderden, ervoeren een 34 procent lager geval van het ontwikkelen van symptomen van dementie. De moraal van dit verhaal is dat we oogsten wat we zaaien. Als we doen wat we kunnen… en dan nog wat doen… herinneren we ons misschien later in ons leven waarom we het deden.

Kokosmelk Tomaten Bisque (veganistisch)IngrediëntenExtra vergine olijfolie

3 wortelen, in stukjes

1 rode ui – in plakjes

1 grote sjalot, in plakjes

3 stengels bleekselderij, fijngesneden

2 kopjes verse tijm, afgespoeld

3 teentjes knoflook, gepeld

2 laurierblaadjes

1 eetlepel gedroogde oregano

1 theelepel knoflookpoeder

1 theelepel gedroogde basilicum

Zout en peper naar smaak

1 blikje hele tomaten – (Organico Bello is het schoonste merk tomaten in blik dat ik kan vinden met ingrediënten die alleen uit tomaten bestaan)

2 kopjes groentebouillon

1 blik – 15 oz – kokosmelk

Verse peterselie op het einde

Methode

Bedek de bodem in een grote pan op middelhoog vuur met extra vierge olijfolie.

Voeg wortelen, uien, sjalotten, selderij, knoflook en tijm toe en bak drie minuten. Voeg laurierblaadjes, oregano, basilicum en knoflookpoeder, zout en peper toe en blijf koken tot de uien glazig zijn.

Tomaten toevoegen en breken.

Roer de groentebouillon erdoor en laat zo lang mogelijk sudderen – minimaal 30 minuten.

Haal van het vuur.

Vis tijmstukjes en laurierblaadjes eruit met een tang.

Laat afkoelen en gebruik een staafmixer om tot een gladde puree te pureren.

Meng de kokosmelk erdoor.

Keer terug naar laag vuur, roer tot gecombineerd.

Serveer met een snufje peterselie.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *