Vraag Damon: moet ik met mijn dochter praten over haar gewichtstoename?

Commentaar

Beste Damon: Mijn 23-jarige dochter, “Kim”, begon een jaar geleden aan te komen en haar haar te verliezen. Ze schrijft het haarverlies toe aan een stressvolle laatste twee jaar universiteit, gevolgd door plotseling moeten verhuizen en een nieuwe baan zoeken. Ze vermoedt dat de gewichtstoename een bijwerking is van haar anticonceptie. Hoewel ik haar niet heb genoemd, vrees ik dat de veranderingen te wijten zijn aan een dieet en gebrek aan lichaamsbeweging.

Als introverte persoon vindt Kim het ongemakkelijk om alleen naar plaatsen te gaan en de meeste van haar vrienden wonen een uur verderop. Ze ging naar de sportschool met haar voormalige kamergenote, die uitstekend kon koken en vaak gezonde maaltijden voor hen beiden maakte. Omdat haar huidige huisgenoot zelden thuis is, is Kims routine veranderd in lange werkdagen gevolgd door avonden online. Omdat ze te moe is om te koken, vertrouwt ze op koolhydraatrijk bereid voedsel met weinig voedingswaarde. Ik realiseer me dat ze een volwassene is en dat mama’s advies over uiterlijk oppervlakkig en veroordelend kan lijken. Ze sprak vorig jaar de wens uit om een ​​therapeut te zien, maar vanwege haar neiging om zich te verstoppen en de uitdaging om een ​​aanbieder te vinden, ging ze er niet op in. Ik maak me grote zorgen over de gevolgen op lange termijn voor haar gezondheid en zou graag willen dat ze naar een dokter gaat. Moet ik iets zeggen of me erbuiten houden?

Bezorgde moeder: Je houdt van je dochter, toch?

Natuurlijk doe je dat! Die vraag was (hopelijk) retorisch. Ik denk dat het belangrijk is om jezelf dit af en toe af te vragen als je aan onze dierbaren denkt. Want van iemand houden is niet altijd gelijk aan liefdevol gedrag, en de vraag kan als anker dienen – dat is wat je nu nodig hebt.

Je dochter maakt een periode van ongewone stress door en haar lichaam reageert er meteen op gebruikelijk wijze. Maar in plaats van dat haar geestelijke gezondheid en emotioneel welzijn uw voornaamste zorgen over haar zijn, lijkt u zich vooral bezig te houden met esthetiek. Zo bezorgd over hoe ze eruitziet dat je haar afwijst en meteen overgaat op dieet en lichaamsbeweging. De impliciete boodschap is duidelijk: “Je luiheid maakt je lelijk.” Misschien is dat niet wat je zegt. Maar het zou me niet verbazen als ze dat hoort.

Natuurlijk moet u zich zorgen maken als uw dochter volgens u ongezonde gewoonten ontwikkelt, maar ik wil dat u eerlijk bent. Zou je je zo druk maken om haar ‘gewoonten’ en haar ‘gezondheid’ en zelfs haar introversie als ze niet was begonnen aan te komen? Maakt u zich zorgen over hun huidige gezondheid, of hoe effectief zijn gezondheidsmodellen? (Wat voor veel jonge vrouwen meestal gewoon betekent “Is ze mager?”)

Ik denk dat je iets moet zeggen, en het zou zoiets moeten zijn als: “Heb je plannen voor komend weekend? Ik vraag het omdat ik weet dat je van monstertruckbijeenkomsten houdt, en er is er een in het congrescentrum. Ik dacht dat het cool zou zijn om te gaan. Ik krijg kaartjes.”

Monstertruckrally’s zijn misschien niet hun probleem. Het kan kringloopwinkels zijn of het fooien van koeien of wat dan ook. Mijn punt is dat uw kind heeft aangegeven dat ze zo veel stress ervaart dat het haar lichaam aantast. Dit is niet het moment voor “oppervlakkige en veroordelende” opmerkingen over haar uiterlijk, want daar is nooit tijd voor. Help haar in plaats daarvan wat stress te verlichten en wat vreugde te ervaren. Misschien is dit een overgangsperiode voor u als ouder, waarin u meer een oor dan een stem in hun leven wordt. En ja, ik denk dat het erg nuttig voor haar zou zijn om naar een dokter te gaan. Maar er is een groot verschil tussen haar aansporen om het te doen omdat haar oude spijkerbroek niet past, en het voorstellen terwijl ze je in vertrouwen neemt over haar stress.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *