Wat we echt eten en drinken deze feestdagen

Toen we op kantoor vroegen aan welk eten ons personeel denkt als ze aan hun eigen vakantietradities denken, leerden we dat als we allemaal bij elkaar zouden komen, we zouden kunnen eindigen met een heel eclectisch potluck. Dessert is gedekt en de invloeden over de hele wereld, maar zoals je zou verwachten, hadden we allemaal één ding gemeen: het team zou warmte brengen als het gaat om flessen en cocktailcreativiteit.

Maak dus aantekeningen – wat er ook op uw familietafel wordt geserveerd, dit zou uw boodschappenlijstje moeten wissen.


Retro gerechten voelen weer fris aan, dus ik blijf er aan denken Waldorf Salade– groene appel, selderij en walnoot, soms met wat geraspte kokos (!) –Nils Bernstein, bijdragende redacteur, Eten

Combineer met: Een Demi-Sec Vouvray maakt er niet alleen een ultra-elegant aperitief van, maar de wijn past perfect bij de gebakken ham die we gewoonlijk aan de kersttafel aten


Mijn vader is kok van opleiding. Maar hij kookt bijna nooit, tenzij het een speciale gelegenheid is (of mama is niet thuis). Dus sommige van mijn favoriete kerstherinneringen zijn vroeg wakker worden met hem om ons te maken Pecannotentaart samen – alles vanaf nul, van de zelfgemaakte taartkorst tot de taaie, karamelachtige vulling. Vandaag maak ik mijn eigen versie met een Briscoe-twist: een shot (of twee) bourbon wordt gemengd met de andere natte ingrediënten. Niemand klaagt ooit over mijn afwijking van de traditie. –Stacy Briscoe, hoofdredacteur, drukwerk

Combineer met: Sauternes


De eenvoud en de lopende band van Wentelteefje waardoor het ideaal is om snel een groot gezin te voeden. Op slaperige, post-feestelijke ochtenden krijgt het wakker worden met de zoete aroma’s van kaas, vanille en kaneel de slaperige hoofden in onze familie met een glimlach op tafel. –John Holl, schrijver in het algemeen, bier

Combineer met: peperkoek stout. Robuust, kruidig, decadent – het is beter dan een kop koffie.


Tijdens Chanoeka hebben we altijd veel echte toetjes, maar dat is mijn zwakte Chocolade gel: kleine chocolade “muntjes” verpakt in goudfolie, verpakt in netzakjes. Ze zijn gemaakt van goedkope chocolade, maar toch ben ik er dol op, en ze herinneren me eraan dat ik een kind was. Vandaag speel ik dwaze dreidelspellen (oude tolspellen waarmee je een chocoladegel kunt winnen) met mijn nichtjes of de kleintjes van vrienden. Of soms delen ze spontaan kleverige handenvol chocolademunten: dat is ook een overwinning in mijn boek. –Kara Newman, schrijver in het algemeen, zielen

Combineer met: Hoewel het misschien niet traditioneel is, zou ik geen nee zeggen tegen een Oaxaca Old Fashioned met tequila, mezcal en chocoladebosbessen gecombineerd met een gestolen handvol gelt.

Vakantiecombinaties / Foto door Adria Mueller / Food Styling door Adrienne Anderson / Prop Styling door Paige Hicks

Omdat mijn familie een mix is ​​van culturen – Caribisch en Fins – brengt elke matriarch een gerecht mee dat haar huishouden vertegenwoordigt. Mijn moeder brengt arroz con pollo (curry gele rijst en kip vermengd met erwten en peper) om Costa Rica te vertegenwoordigen en mijn schoonmoeder brengt een bruine suikerham mee die zeven dagen lang is gezouten en gezouten om Finland te vertegenwoordigen. –Jaime Brown, redactieassistent, digitaal

Combineer met: Natuurlijk spoel ik alle interculturele verrukkingen weg met glazen Provençaalse rosé.


In mijn familie eten we veel pasta, waaronder het populaire Filippijnse gerecht panzit tijdens de vakantie. De analogie is dat lange noedels gelijk staan ​​aan een lang en gezond leven. Je zult me ​​altijd vinden met een kom pancit met geplette chicharron-vlokken (voor het zoutgehalte) en een glas champagne. –Anna-Christina Cabrales, proefleider

Combineer met: Bubbels


Ik was een sprenkelend kind – niet het soort dat op confetti lijkt, maar regenboogparels. Het was geen verrassing dat ik op zoek was naar de glanzende heuvel struffoli elk vakantieseizoen. Een traditioneel Italiaans dessert gemaakt tijdens de kerstperiode. Deze kleine balletjes deeg worden licht goudbruin gebakken en vervolgens gedoopt in onder andere warme honing en (verrassings)parelnoten. Het is een kleverige en verslavende lekkernij – net zo leuk om te eten als om uit te spreken. Als de bakkerijen op Staten Island deze uitrollen, weet ik dat ik thuis ben voor de feestdagen. –Samantha Sette, digitale webproducent

Combineer met: Iets lichts en aromatisch zoals het dessert zelf. Een kast Riesling zou hier perfect passen.


Geboren en getogen op het platteland van Mississippi, laat mijn grootmoeder nooit een vakantie of speciale gelegenheid voorbijgaan macaroni met kaas aan tafel. Naarmate ik ouder werd, begon ik de betekenis van het gerecht voor zuidelijke zwarte mensen te begrijpen. Het was niet alleen de traditie van mijn familie, maar ook een culturele traditie. Dus ik ben er trots op het familielid te zijn dat is toegewezen om het voor de feestdagen te maken. Het recept van mijn grootmoeder was slechts drie kazen. Ik gebruik er vijf om het een nog decadentere smaak te geven. –Jacy Topps, assistent-redacteur, afdrukken

Combineer met: Een veelzijdige wijn, Chablis is ideaal voor meer decadente gerechten met mildere ingrediënten. Het is knapperig en pittig genoeg om de smaken van scherpere of scherpere kazen naar voren te brengen, maar het zal zachtere kazen niet overmeesteren. En door zijn zuurgraad en mineraliteit dringt hij door de rijkdom van het gerecht heen.

Vakantieparen - Crush
Vakantiecombinaties / Foto door Adria Mueller / Food Styling door Adrienne Anderson / Prop Styling door Paige Hicks

Toen de familie elke kerst het feestmaal van de zeven vissen kookte, rende mijn oma – anderhalve meter lang en felgeverfd rood haar – naar de keuken met een theedoek over haar schouder gegooid terwijl ze naar een slabber gourmand schoot. We deden gevulde calamares als onderdeel van een stoofpot met zeevruchten die het middelpunt van de maaltijd was, en ze bond de bovenkant van de buizen vast met draad nadat we ze hadden gevuld met gehakte kokkels en gehakte inktvis en broodkrab. Daarna gaan ze in de verslavende tomatensaus. Tegenwoordig naait mijn zus de bovenkant en ik let op de pot (zodat hij niet kookt). –John Capone, hoofdredacteur, drukwerk

Combineer met: Een huidcontact Friulano uit Friuli


Ondanks dat ik ben opgegroeid met Italiaans-Amerikaanse gerechten vol koolhydraten, heeft 11 jaar als expat in Londen een aantal zeer Engelse vakantietradities op me afgewreven. Zodra Thanksgiving voorbij is, verlang ik naar gehaktballen die de Britse winkels en restaurants in december vullen. Terug in New York bezetten de knapperige kruimeldeeggebakjes met “muntvlees” (helemaal geen vlees, maar een knapperige mix van kruiden, fruit en cognac) mijn dromen. Elke december zeg ik tegen mezelf: “Dit wordt de feestdag waarop ik helemaal opnieuw kipkoekjes bak.” Kerstwonderen en zo… –Christina Pickard, schrijver in het algemeen (Engeland, Australië, Nieuw-Zeeland, New York)

Combineer met: Glühwein, die in december in elke Britse pub per glas (of mok) verkrijgbaar is en die ik WEL vanaf nul maak, naar een riff op het recept van Jamie Oliver.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in het decembernummer van 2022 Wijn liefhebber Tijdschrift. Klik hier om u vandaag nog in te schrijven!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *